Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Herdenkingsconcert in de Oude Blasius Delden. 10/11 In flanders Field.

10 november, 2018 @ 19:30 - 21:30

€12.00

Concert naar aanleiding van het 100 – jarig einde van Eerste Wereldoorlog

 De wapenstilstand op 11-11-1918 maakte een einde aan de meest waanzinnige oorlog die Europa ooit geteisterd heeft. De verliezen aan mensenlevens was gigantisch en daarnaast lieten velen het leven door uitputting, infecties en de Spaanse griep die meegebracht door de komst van Amerikaanse soldaten zich over Europa verspreidde. Dat deze afschuwelijke nutteloze oorlog voor velen ook een aanleiding was om teksten, poëzie, en muziek te schrijven is minder bekend. In de loopgraven in België werden liederen gecomponeerd en muziek gemaakt, was een kerstwapenstilstand waarbij men gebroederlijk aan de dis zat.

Vele jongeren voelden het als een morele verplichting – vaak ook door thuis gestimuleerd- om deel te nemen aan deze oorlog. De componist Maurice Ravel was teleurgesteld dat hij afgekeurd was tot deelname door zijn geringe lengte en tenslotte genoegen nam met een baantje als vrachtwagenchauffeur. Maar Claude Debussy was gedurende jaren niet meer tot componeren in staat door de verschrikkingen om hem heen.

In een programma van zang, afgewisseld door gesproken woord, teksten uit brieven geschreven door soldaten aan hun ouders, vriendin en solo muziekstukken schetsen wij een beeld van de waanzin van deze oorlog. Het stoere begin : It is a long way to Tipperary groeit naar de dood die uitkijkt over het slagveld in een lied van Moussorgsky. De liederen van Somervell lijken zo Engels zoet, maar schetsen de jongeman die toeziet hoe zijn vrienden ten onder gaan.

Een tijdsbeeld, geen documentaire.

Gegevens

Datum:
10 november, 2018
Tijd:
19:30 - 21:30
Kosten:
€12.00

Organisator

Roel Oechies
Telefoon:
074 3764220.
E-mail:
oejong@kpnplanet.nl

Locatie

Oude Blasius Kerk
Kerkplein 3
Delden, Overijssel 7491 BM Nederland
+ Google Maps